Vi i Haukedalsmyra har hver høst og hver vår en leseaksjon over 3 uker i samarbeid med hjemmet med ekstra fokus på viktigheten av høytlesing. Forskning viser at barn som blir lest for hjemme, og som har foreldre som leser mye selv, har gode forutsetninger når de begynner på skolen.
I vårens leseaksjon vil vi ha fokus på nyere barnelitteratur som er fra de siste fem årene. Dette også for å løfte nyere barnelitteratur. I leseaksjonen vil vi fokusere på boken og samspillet som skjer mellom den som leser, boken og barnet/barna.
Bildeboklesing der vi snakker om det som skjer i bildene og teksten mens vi leser sammen med barn har stor betydning for utviklingen av barns språk. For de som ikke har et så godt utviklet språk, kan man snakke om bildene å benevne det man ser og snakke om bildene.
Flere forskere har funnet sammenheng mellom barns språk og høytlesing. En studie av Åste M Hagen i 2017 viste at barn som ble lest for daglig hadde den største fremgangen i språket sitt på ett år.
Bøker gir oss tilgang på et rikere språk enn det vi snakker om i dagligtalen vår og øker slik ordforrådet vårt. Historiene motiverer også barna for samtale som i seg selv er språkstimulerende. I tillegg gir boken barn og foreldre felles fokus, opplevelser og samtaler som er med på å styrke relasjonene deres, derfor vil vi inspirere dere til å lese mer sammen med barna. Det samme skjer her i barnehagen, når vi leser sammen snakker vi gjerne om ulike tema som dukker opp, vi sitter gjerne tett sammen og har hyggelige stunder som styrker fellesskapet og tilhørigheten til gruppen/avdelingen. En av tre foreldre oppgir at de leser ingen eller få bøker for barna sine | Universitetet i Stavanger
Kanvas har 4 mål for Barnehagemiljøet, og mål nr.2 er:
«Barnehagemiljøet i Kanvas-barnehagene preges av lek og danner grunnlag for barns språkutvikling». Ansatte i Kanvas-barnehagene har kunnskap om og et helhetlig perspektiv på språkarbeidet. I barnehagen har vi som mål at ansatte skal være aktivt lyttende til barns formidling, tilrettelegge og inspirere til lek og samspill, og er bevisste språkmodeller hvor barna er likeverdige samtalepartnere i alle situasjoner i hverdagen.
Mål for aksjonen:
• Oppleve glede og spenning ved høytlesing (RB 2017)
• Bruke språk til å skape relasjoner (RB 2017)
• Oppleve seg betydningsfull for felleskapet
• Inkluderende språkmiljø
Hvordan foregår aksjonen?
Barna og foreldrene får med seg hjem sirkler til å skrive boktittel på. Av sirklene lager avdelingene en leselarve. Dersom barnet har en favorittbok dere leser ofte, kan dere skrive en sirkel for hver gang dere leser. Barna har lov til å ha med seg egne bøker i barnehagen.
Lånebibliotek i barnehagen
I garderobene på avdelingene står det bokkasser der dere kan låne med en bok hjem hver dag.
Tips: Besøk gjerne biblioteket, der låner man gratis bøker i et rikt utvalg i alle sjangre, og der er det også hyggelig å sitte og lese bøker sammen.