Bursdagstradisjoner i Jutul

Dette er en stor dag!! På denne dagen ønsker vi å sette bursdagsbarnet i fokus slik at barnet føler seg sett og verdsatt på den store dagen.

I tillegg til glede, er våre felles bursdags tradisjoner:

  • Flagg ute ved inngangsdørene.
  • Navnet til bursdagsbarnet skrives opp på tavla ute slik at alle vet hvem det er som har bursdag og kan gratulere barnet med dagen.
  • Krone
  • Bursdagssanger
  • Bursdagsleker og tradisjoner. Akkurat hvordan og hvilke sanger og leker hver avdeling har, varierer alt etter alder og modning.

Vi ønsker ikke at barnet har med seg kake eller annen mat til feiringen.

Dette kommer av at:

  • Vi ser at etter hvert som barna blir eldre, flyttes fokuset vekk fra barnet vi ønsker å feire og over til hva og når skal vi spise.
  • Vi mener at barnehagen ikke trenger å gjennomføre alle tradisjonene som gjøres hjemme. Vi ønsker å beholde gleden og forventningene om bursdagskaken til når barna kommer hjem.

Små barn har ingen forventninger til hvordan vi feirer bursdag i barnehagen, før vi viser dem det.

Derfor vil de heller ikke savne noe de ikke har erfart enda. Akkurat som våre egne minner fra bursdag på skolen. Når vi spør folk om de hadde med seg kake eller lignende på barneskolen da de selv var barn, svarer de fleste: «Nei, vi hadde kake hjemme» Når vi så spør videre om de savnet bursdagskake på skolen, svarer de fleste: «Det har jeg ikke tenkt på. Det bare var sånn».

Slik er det også for barn i barnehagen er vår erfaring.

Det er som regel vi voksne som sitter med denne forventning som vi lett overfører videre til barna våre. Vår erfaring er at dette ikke nødvendig og vi ønsker derfor ikke å skape dette behovet om kake eller annen mat på bursdagen i barnehagen.

På eldre avdelinger ser vi i tillegg at de andre barna her mer fokus på hva de skal spise enn på selve barnet som feires.

For oss er barnet like verdifullt uten mat og dagen feires med glede fordi dette er en stor dag!