Tilvenning i Jutul.

Hjertelig velkommen. Vi gleder oss til å bli kjent med barnet ditt og med deg. Her får dere innblikk i våre tanker og våre ønsker for disse dagene.

Hjerteligvelkommen til Jutul Kanvas-barnehage. Vi gleder oss til å bli kjent med barnet ditt og med deg.

Målet med tilvenningsdagene er at barnet finner trygghet og trivsel i et fang de kjenner.

Å begynne i barnehagen er en ny situasjon både for barnet og for dere som foreldre. Dere kommer med det kjæreste dere eier og vi har stor forståelse for at dette er sårbart. Vi ønsker derfor å gjøre tilvennings perioden så trygg og god som mulig.

Når dere får plass hos oss, vil dere i god tid før dere begynner bli kontaktet av pedagogiskleder på avdelingen. Dere kan gjerne komme på besøk før dere begynner om dere ønsker det.

På grunn av individuelle forskjeller mellom barna er vanskelig å legge nøyaktig opp hvordan tilvenningsdagene blir. Noen barn er veldig åpne og nysgjerrige, mens andre barn trenger mer tid og det er helt i orden. Vi er opptatt av å ta barnet på alvor. Vi tar derfor hensyn til de individuelle forskjellene. Vi vil alltid ha barnets trivsel og trygghet i fokus.

Om dette er en helt ny erfaring for barnet, håper vi at du har muligheten til å sette av en uke til tilvenning og at du uken etter kan gi barnet kortere dager. Om dere er to foreldre, ønsker vi at dere ikke kommer samtidig, men bytter på hvem som kommer. Dette kommer av at det kan være overveldende for de andre barna med to fremmende voksne på avdelingen.

Vi er åpne for lengre tilvenning om dere ønsker det, men da etter avtale med oss.

Tilvenning for barn som tidligere har gått i barnehage, vil som regel gå raskere. De er allerede vant til å være i barnehage og har erfart at når mamma og pappa går, kommer de også tilbake. Men de trenger fortsatt litt tid på å bli trygge. De kjenner jo ikke oss og de andre barna enda. Derfor er det lurt at dere er med barnet en liten stund,  at dere har litt tid når dere leverer om morgenen og om mulig gir barnet kortere dager i starten. Her vil det være individuelle forskjeller mellom barna på hvilket behov de har.

Formålet med dagene og hva vi syns er viktig:

  • Trygg på en voksen. Det aller viktigste med tilvenningsdagene er at barnet finner tryggehet hos en voksen på avdelingen. Dette blir barnets tilvenningsperson. Etter hvert vil barnet føle seg trygg på alle de voksne på avdelingen, men i starten er det godt å bare ha en å forholde seg til. Når du som foreldre merker at barnet begynner å bli trygg og slipper den nye voksne inn på seg, er det fint om du trekker deg litt tilbake.
  • At barnet gradvis blir kjent med dagsrytmen slik at dagen blir forutsigbar og kjent.  Vi voksne kan lese oss til hvordan dagsrytmen er, men barn trenger å erfare dette selv. Forutsigbarhet skaper trygghet.
  • At barnet gradvis får erfare at når dere går, kommer dere også tilbake. Når og hvordan vi gjør dette avtaler vi sammen. Det er viktig at dere ikke sniker dere ut, men gjør barnet oppmerksom på at dere går. Vi skjønner at dere ønsker å snike dere ut i håp om at barnet ikke skal gråte, men om barnet erfarer at dere plutselig blir borte, vil det heller føre til økt utrygghet hos barnet. Barnet vil da holde dere fast i frykt for at dere plutselig skal bli borte slik som sist. Derfor vil vi at dere gjør barnet oppmerksom på at dere går, selv om det kan være trist. Vi kan heller ringe dere etterpå og fortelle ærlig hvordan det går. I starten er dere borte bare en liten stund. Etter hvert som vi ser at det går bedre, øker vi lengden. Dere kan gjerne sitte på møterommet vårt om dere vil mens dere er borte fra avdelingen eller ta dere en tur i nærmiljøet.
  • At dere foreldre blir kjent med oss. Disse dagene gir oss en unik mulighet til å bli kjent med hverandre. Det er dere som kjenner barnet best. Denne kunnskapen ønsker vi at dere deler med oss, slik at vi kan ta vare på barnet på best mulig måte. Dette skjer både uformelt under dagene av tilvenning, men også under start samtalen vi har i løpet av de første ukene.

Første dagen kommer dere etter avtale, ca kl: 9:30. Dere er sammen med barnet hele tiden og blir i barnehagen frem til vi spiser ca kl:11. Selv om barnet virker trygg og syns dette er kjempe spennende, er det likevel lurt å avslutte dagen er vår erfaring. Barnet får da gode minner om barnehagen og det blir gøy å komme tilbake dagen etter. Neste dag kommer dere til samme tid og blir lengre. Hvordan vi legger opp dagene videre er ofte individuelt alt etter hvordan barnet syns dette er.

Hva ønsker vi at dere tar med de første dagene?

  • Bleier og klær til skift.
  • Drikkeflaske
  • Ta gjerne med smokker, bamse, koseklut eller lignende som barnet er vant med.
  • Bilder av dere foreldre, søsken, besteforeldre, tanter og onkler som barnet kjenner.

Dere vil få mer informasjon fra oss når dere begynner om hva barnet trenger å ha med seg i barnehagen, hva MyKid er, om hvordan vi jobber og hva vi syns er viktig . Vi forstår at det kan være mye nytt og at det kan være litt overveldende, spesielt den første tiden. Så ikke vær redd for å spørre oss om alt mulig. Spør gjerne igjen om dere har glemt noe eller ikke forstod hva vi svarte første gang dere spurte. Hvordan du har det og din trygghet er viktig for oss.

Vi ønsker å ta godt vare på den skjønne gaven dere kommer med til oss, denne lille nye verdensborgeren, helt i starten av livet. Vi gleder oss til å bli kjent med dere. Har dere spørsmål, er det bare å ta kontakt.