Matglede og et sunt og variert kosthold

Vi tilbyr sunn og næringsrik mat i barnehagen, og måltidene våre skal være en læringsarena der barna erfarer matglede.

Kosthold er veldig i vinden for tiden, og det settes spørsmål til ultraprosessert mat, hva som er sunt og ikke sunt, hva vi bør velge ovenfor annet osv. Vi jobber alltid for å tilby et variert, sunt og godt kosthold for barna i barnehagen, og følger med på helsedirekoratet sine anbefalinger. Vi ønsker å holde oss oppdatert, og har i det siste gjort noen grep som bidrar til at barna får et best mulig mattilbud hos oss i tråd med anbefalinger. 

Noen grep vi har gjort er blant annet at vi serverer mer rene produkter på påleggsfronten. Eksempelvis har vi flere rene kjøttpålegg som kalkunfilet/kyllingfilet, kokt skinke, hamburgerrygg, hvitost/brunost og lignende som skal legges frem som første tilbud i stedet for skinkeost/andre tubeoster. Vi serverer rene fiskepålegg som grovhakket makrell i tomat på boks i stedet for tube, fiskekaker/fiskepinner med høyest mulig prosentandel fisk osv. 

Vi har også utarbeidet en variert meny til varmmat-måltidene, der vi lager det meste fra bunnen av, med rene råvarer. Eksempelvis lager vi hjemmelagde kjøttboller av karbonadedeig, vi har rene fiskeprodukter (laksefilet, torsk/seifilet) når vi har fiskemiddager, pizza med hjemmelaget fullkornsbunn og karbonadedeig/kokt skinke/vegetarpizza, ren kyllingfilet med div tilbehør osv. Menyen er felles i hele barnehagen, slik at vi kan hente rester, fylle på hos hverandre, samarbeide om å lage maten – og dermed også minske matsvinn.

Vi tilbyr også rikelig med grønsaker til alle måltidene vi serverer, i en eller annen form. Vi prøver oss på å så og dyrke egne grønsaker, har epletre og lignende som vi høster fra og bruker dette i matlagingen. Her får barna delta i hele prosessen fra start til slutt, og det skaper en god læringsarena. 

Vår ukesmeny er smørelunsj to dager i uken med ulikt pålegg og brød, rent fiskepålegg og brød en dag i uken, havregrøt med ulike toppinger en dag i uken og varmmat/middag en dag i uken. Dette er utganspunktet vårt, men ofte gjør vi gjerne litt om og lager suppe, lapper, omelett/eggerøre, hjemmebakte rundstykker og lignende når vi ser at vi har mulighet til det.

Vi tar barna med i matlagingen, – og vi gjør de grep vi ser at vi kan klare her hos oss for å minske ultraprosessert mat og tilby rene, gode råvarer og gi et variert, sunt og godt mattilbud. Vi opplever at dette gir matglede hos både barn og voksne – og det er målet vårt!