Matglede og et sunt og variert kosthold

Vi tilbyr sunn og næringsrik mat i barnehagen, og måltidene våre skal være en læringsarena der barna erfarer matglede.

Kosthold er et aktuelt tema, og det settes spørsmål til ultraprosessert mat, sukkerinnhold, og hva som er sunt og ikke sunt for barna. Vi jobber alltid for å tilby et variert, sunt og godt kosthold for barna i barnehagen, og følger med på helsedirekoratet sine anbefalinger. Vi holder oss oppdatert, og har fokus på at barna får et best mulig mattilbud i tråd med anbefalinger. Vi har egne kostholdsansvarlige som følger opp dette fagområdet.

Vi serverer mer rene produkter på påleggsfronten. Vi har flere rene kjøttpålegg som kalkunfilet/kyllingfilet, kokt skinke, hamburgerrygg, hvitost/brunost og lignende som skal legges frem som første tilbud i stedet for skinkeost/andre tubeoster. Vi serverer rene fiskepålegg som grovhakket makrell i tomat på boks i stedet for tube, fiskekaker/fiskepinner med høyest mulig prosentandel fisk. 

Vi har også utarbeidet en variert meny til varmmat-måltidene, der vi lager det meste fra bunnen av, med rene råvarer. Eksempelvis lager vi hjemmelagde kjøttboller av karbonadedeig, vi har rene fiskeprodukter (laksefilet, torsk/seifilet) når vi har fiskemiddager, pizza med hjemmelaget fullkornsbunn og karbonadedeig/kokt skinke/vegetarpizza, ren kyllingfilet med div tilbehør osv. Menyen er felles i hele barnehagen, slik at vi kan hente rester, fylle på hos hverandre, samarbeide om å lage maten – og dermed også minske matsvinn.

Vår ukesmeny er smørelunsj to dager i uken med ulikt pålegg og brød, rent fiskepålegg og brød en dag i uken, havregrøt med ulike toppinger en dag i uken og varmmat/middag en dag i uken. Dette er utganspunktet vårt, men ofte gjør vi gjerne litt om og lager suppe, lapper, omelett/eggerøre, hjemmebakte rundstykker og lignende når vi ser at vi har mulighet til det. Vi begrenser bruk av tilsatt sukker, og bruker gode alternativer i hverdagen. Ved spesielle anledninger og noen tradisjoner kan vi servere is, ha med kakao på tur, og bake med barna som pedagogisk aktivitet. Da som pepperkaker i desember, og bakverk etter høsting. 

Vi tilbyr også rikelig med grønsaker til alle måltidene vi serverer, i en eller annen form. Vi dyrker egne grønsaker, vi har frukttrær som vi høster fra og bruker dette i matlagingen. Her får barna delta i hele prosessen fra start til slutt, og det skaper en god læringsarena. 

Vi tar barna med i matlagingen, – og vi gjør de grep vi ser at vi kan klare her hos oss for å minske ultraprosessert mat og tilby rene, gode råvarer og gi et variert, sunt og godt mattilbud. Vi opplever at dette gir matglede hos både barn og voksne – og det er målet vårt!