Uteleken i Sandslimarka Kanvas-barnehage

Det største, og gjerne viktigste rommet vårt er uterommet - Her er rikelig med plass, og det byr på utallige muligheter og spennende utfordringer!

Ifølge Rammeplan for barnehagen skal personalet “legge til rette for mangfoldige naturopplevelser og bruke naturen som arena for lek, undring, utforsking og læring”. Her i barnehagen er alle storgruppene ute hver dag – med mindre det for eksempel er varslet ekstremvær. Noen grupper er ute på formiddagen, mens noen er ute på ettermiddagen – og noen er begge deler. Dette varierer fra storgruppe til storgruppe. Denne fordelingen gir rom for fine aktiviteter både inne og ute.

Vi har et stort og variert uterom. Her kan det lekes og utforskes i ulike terreng, som gjør det lett for barna å trene grovmotorikken. Uteområdet er tilrettelagt for mye forskjellig frilek, rollelek og fysisk lek. Barna får boltre seg med tre rutsjebaner av ulik størrelse, de får hoppe i “nettet”, sitte på dissen, klatre i klatreveggen, leke i sandkassen og sykle. Vi har to sykkelområder – ett for de minste barna, oppe ved porten, og ett for de største barna, langs nederste stien. På denne måten blir det mer plass for barna å sykle på, og hver av gruppene får sykle i sitt tempo.

I utetiden lekes det ofte “rødt lys”, “haien kommer”, “tikken” og så videre. Uteområdet har også rom for ballspill som fotball og basketball. I lekeskuret har vi dessuten diverse leker som bl.a bøttestylter, som er god balansetrening for barna.

Området bak huset brukes aktivt for mindre grupper, hvor det er et stort «dukkehus», en grue, og variert skogsterreng. Barna får ikke oppholde seg der uten en voksen til stede.

Ifølge Rammeplan for barnehagen skal barna “få gode friluftsopplevelser året rundt”. Hva slags lek det legges til rette for er også litt sesongbasert. På vinteren har vi akebakke og muligheter for å bygge snømann og lignende. På sommeren kan vi ha bading i vannsprederen for alle storgruppene. Spesielt på fine vår- og sommerdager, legges det også til rette for å kunne spise måltidene ute (både frokost, «knask», middag og fruktmåltid).

Alle storgruppene har tilbud om turdager, hvor barna får bli kjent med nærmiljøet og får øvd ytterligere på å bevege seg i ulendt terreng.

Den siste fredagen i hver måned har vi miljøryddedag, og her har storgruppene laget seg ulike oppgaver som skal utføres ute, som eks.å koste asfalten, spyle utelekene og rake løv. Alle storgruppene deltar, og barna får selv prøve seg med både vannslangen og kosten. Her har vi fokus både på at barna skal lære seg å ta vare på naturen og lekeområdet vårt, samt at de skal samarbeide med hverandre. Dette er helt i tråd med Rammeplan for barnehagens mål om at barna i barnehagen skal “få kjennskap til naturen og bærekraftig utvikling, lærer av naturen og utvikler respekt og begynnende forståelse for hvordan de kan ta vare på naturen”.

En gang i året har vi også hageuke, hvor barna får oppleve å være med på prosessen med å hente ut kompostjord og plante grønnsaker i kjøkkenhagen vår. Disse grønnsakene blir siden brukt til å lage høstsuppe. I vår og sommertiden får barna også hjelpe til med å luke i de ulike blomsterbedene og –kassene vi har på barnehageområdet. Her også, med fokus på å samarbeide med hverandre.

Underveis i året har vi ulike felles arrangementer som gjennomføres ute, blant annet 17. mai-lekene, påskeggjakt, foreldretreff med høstsuppe, lucia ute på tunet og den årlige sommerfesten. Vi er stolt over det fine uteområdet vi har i barnehagen, som kan brukes til så mangt av gøye aktiviteter, året rundt!