Årsplan
Sandslimarka Kanvas-barnehage

Om Kanvas

Barnehagen drives etter Lov om barnehager med forskrifter, herunder Rammeplan for barnehagens innhold og oppgaver. Barnehagen er lovpålagt å lage en årsplan som gir informasjon om de overordnede målene i barnehageloven og barnehagens tiltak for å nå disse. Årsplanen er et arbeidsredskap for de ansatte og fastsettes av barnehagens samarbeidsutvalg. Foreldre skal gjennom årsplanen få et godt innblikk i barnehagens arbeid, og se en klar sammenheng mellom de konkrete aktivitetene i barnehagen og de overordnede målene. Barnehagens daglige leder har det faglige ansvaret for utarbeidelse av planene i samarbeid med ansatte og foreldre.

 

Kanvas` ideelle formål

Stiftelsen Kanvas er en av Norges største private aktører innen utvikling og drift av barnehager. Kanvas driver etter ideelle prinsipper, og overskudd føres i sin helhet tilbake til virksomheten og til det beste for barna.

Kanvas’ ideelle formål er todelt. Vi skal på ideelt grunnlag bidra til å bedre barns oppvekstsvilkår og foreldrenes hverdag gjennom drift av gode barnehager. Samtidig skal vi øke kvaliteten og statusen i barnehagesektoren gjennom nytenking og kompetanseutvikling som deles internt og eksternt.

Organisasjon og ansatte

Kanvas driver 65 barnehager fordelt på 12 kommuner i Norge. Vi har 1300 engasjerte medarbeidere som har ansvar for 4300 barn.

Kvalitet

For å kunne drive gode barnehager har Kanvas bl.a. valgt å investere i kompetansen til de ansatte. Vi tilbyr opplæringsprogrammer og veiledning for våre ansatte for å sørge for kontinuerlig påfyll av kompetanse. I tillegg er Kanvas involvert i forskningsprosjekter og utviklingsprogrammer for å styrke kompetansen i hele sektoren. Vi arrangerer kurs og konferanser med interne og eksterne foredragsholdere. Slik bidrar Kanvas til å videreutvikle barnehagesektoren.

Om barnehagen

 

 

Det skal være gøy å gå barnehagen! Vi skaper trygge rammer som gir rom for nysgjerrighet, kreativitet og nære relasjoner.

Sandslimarka Kanvas-barnehage ligger ved bybanestoppet Sandslimarka i Ytrebygda, omgitt av flotte naturområder. Med natur og kultur som satsningsområder er vi ofte på tur i nærmiljøet, og vårt eget amfi innbyr til sang, musikk og fine samlinger utendørs.

Barnehagen vår har lyse og trivelige lokaler, og i tillegg til lekerom har vi eget barnekjøkken, aktivitetsrom, atelier, miljørom og forskerrom, som alle barnegruppene rullerer på å bruke.

Vi bruker mye tid på matglede her i Sandslimarka Kanvas-barnehage, og vi har vår egen kokk som serverer varmmat fire dager og smørelunsj en dag i uken. Lunsjen hos oss kaller vi middag, og vi sitter gjerne lenge til bords og utveksler smått og stort. Målet er å finne roen rundt bordet og få tid til den gode samtalen, samtidig som vi nyter maten sammen.

Vi som jobber i barnehagen er en engasjert og kompetent gjeng med en god miks av erfaring, alder og kjønn. Alle barna som begynner her får en primærkontakt som er ekstra tett på, og som blir deres kontaktperson i barnehagen. 

Kanvas’ målhierarki

Kanvas’ pedagogiske plattform

Kanvas pedagogiske plattform består av menneskesyn, kjernebegreper,  pedagogiske delmål og didaktisk modell.

Kanvas’ menneskesyn

Vårt menneskesyn, sammen med Lov om barnehager og Rammeplanen, danner grunnlaget for alt pedagogisk arbeid i Kanvas.

  • Barn og voksne er likeverdige, der ansvaret for relasjonen ligger hos den voksne. 
  • Mennesket har iboende muligheter til å utvikle seg selv i samspill med omgivelsene. 
  • Alle skal bli møtt med respekt og har rett til å bli hørt.  

Kanvas’ kjernebegreper

Vårt menneskesyn, sammen med Lov om barnehager og Rammeplanen, danner grunnlaget for alt pedagogisk arbeid i Kanvas. I vårt arbeid med de fire kjernebegrepene i rammeplanen; omsorg, lek, læring og danning er vi særlig opptatt av at:  

  • Omsorg er relasjoner preget av lydhørhet, nærhet, innlevelse og evne og vilje til samspill.  
    Vi skal verdsette og anerkjenne barnets egne omsorgshandlinger.   
  • Lek er barns viktigste aktivitet. 
    Lek er grunnlag for barns utvikling, sosialt, emosjonelt, kognitivt og motorisk.  
  • Læring skjer gjennom deltakelse i sosial praksis og bruk av språk, verbalt og ikke-verbalt. 
    Barns nysgjerrighet, interesser og spørsmål danner grunnlag for læringsprosesser og aktiviteter.  
  • Danning handler om at barnehagen skal bidra til at barn blir modige, selvstendige og ansvarlige samfunnsdeltagere. 
    Barnehagen skal støtte barns evne til å tenke kritisk og verdsette ulikheter. 

Kanvas’ pedagogiske delmål

Her kan du lese om Kanvas' pedagogiske delmål.

Om hvordan vi tilrettelegger virksomheten vår, med fokus på Kanvas’ pedagogiske delmål

De 5 pedagogiske delmålene er hver for seg et ansvarsområde i vår barnehage. I tillegg har vi ytterlige 2 områder. Alle våre 14 pedagoger er fordelt på ledelse av de 7 ansvarsområdene vi har i barnehagen. 

Områdene binder vår egen virksomhet sammen som "ett hus", og samlet utgjør de grunnlaget for vår pedagogiske plattform.

Ansvarsområdene, skal gjøre seg godt synlige året gjennom i vårt barnehagemiljø.

 

Oversikt over våre 7 Ansvarsområder:

  • Fysisk barnehagemiljø (*les mer under dette kapittel)
  • Psykososialt barnehagemiljø (se eget kapittel)
  • Inkluderende språkmiljø (se mer, under barnehagens fokusområde)
  • Barn med særskilte behov (*les mer under dette kapittel)
  • Overgang mellom barnehage og skole (se eget kapittel)
  • Kunst Kultur Kreativitet (*les mer under dette kapittel)
  • EBBA (En Bedre Barnehagehverdag for Alle) Analyseverktøy for kvalitetsutvikling i norske barnehager (*les mer i kap om Barnehagen som lærende organisasjon)

 

Overordnet, har hvert Ansvarsområdene fokus på barns beste og at aktiviteter/planer gjøres praksisnært og tilpasses barnegruppene. Felles for Ansvarsområdene:

  • Er å skape god sammenheng og godt samarbeid for barnehagen som pedagogisk virksomhet
  • Er i samsvar med barnehagens profil på NATUR og KULTUR, med hovedvekt på friluftsliv og kunstfaglig prosjektarbeid.
  • Gjelder for hele aldersspennet med barn fra oppstart til de begynner på skolen.  Med unntak av område som omhandler kun de eldste barna; Overgang mellom barnehage og skole
  • Ansvarsområdene er ikke bare ett og ett område – det skal fremme uendelig mange sammenhenger og tverrfaglighet!
  • Hvert Ansvarsområde blir ledet av 2 pedagogiske ledere. Områdene er fordelt ut fra fordypning og interesser, slik kan barnehagen utvikle særlig kompetanse på ulike felt. Og, er med og sikrer at årsplanens satsningsområder, temaperioder osv. ivaretas.
  • Alle ansatte har tilknyttet seg et ansvarsområde, ut fra faglig interesse og kompetanse. For å sikre kontinuitet og felles fokus, har vi organisert det slik at områdene har minst en representant fra hver av storgruppene. Samarbeid på tvers av storgruppene inspirerer, feks. til å kunne videreutvikle noe en brenner for!
  • Gjennom faglig plantid, møter og planleggingsdager deles kompetanse på områdene.
  • Hvert av områdene har utarbeidet årshjul for mål/planer og aktiviteter, som igjen blir detaljert utover i året. Detaljer deles med foreldrene underveis i året, gjennom eks. nyhetsbrev.
  • Under hver temaperiode vil der være opplegg og aktiviteter relatert til hvert av ansvarsområdene.

 

 

Herunder kan du lese mer om følgende ansvarsområder: Fysisk barnehagemiljø, Barn med særskilte behov og Kunst, kultur, kreativitet

 

Fysisk barnehagemiljø

Barna skal få oppleve glede og mestring gjennom allsidig bevegelseserfaring. I vår barnehage har vi en stor sal hvor vi gir barna fysisk utfordring i form av hinderløype, klatre, hoppe, kaste ol. I hverdagen ellers jobber vi med å gi barna ulike bevegelsesformer, dette kan f.eks være at vi snur på møbler inne slik at det innbyr til mer fysisk utfoldelse og kroppsbevegelser.

Hver storgruppe har møbler som kan brukes på flere måter. Det bygges hytter, lages hinderløype og barna får klatret opp og ned. Ved bruk av ulike rekvisitter inviterer man til skaperglede, undring og utforskertrang i leken hos barna.

 

I vår barnehage har vi et utemiljø som innbyr til allsidig lek og risikolek. Vi har ulike terreng for god og variert motorisk utfordring. Området bak huset er innredet med lekehus, grillgruve og mye godt ulendt terreng for alle aldersgrupper.

 

De voksne lytter til barna og har tett samarbeid med foreldre i forhold til barns medvirkning. Vi lager leketema for å skape et fellesskap for barna. De voksne inviterer til lek som bidrar til fellesskap og vennskap hos barna. På denne måten skaper vi felles barnekultur. Dette bidrar til gode oppvekstvillkår og kan motvirke utenforskap. De voksne tilrettelegger for barns lek i hverdagen. Det fysiske lekemiljøet gir barna muligheten til å uttrykke sin kreativitet og fantasi. Allsidig lek og lekemiljø bidrar til å fremme barnas fysiske helse.

 

I vår barnehage har vi et rom vi kaller for Cirkulæren. Dette er et gjenbruksrom som blir brukt til å lage nye ting av ulikt gjenbruksmateriale. Det kan f.eks være naturmateriale, papp, papir, ulikt treverk og annet materiale. Vår barnehage er en miljøfyrtårnbarnehage og jobber med kildesortering og kompostering. Vi har gjennom barnehageåret to miljørettete prosjekter og hver måned gjennomfører vi miljøryddedager både inne og ute hvor barna er flittige hjelpere. Dette bidrar til gode miljøvennlige holdninger og handlinger hos barna.

 

 

 

Barn med særskilte behov

I Sandslimarka barnehage tilrettelegger vi for et allmennpedagogisk tilbud for barn som trenger ekstra støtte.

I rammeplanen står det at barnehagen skal tilpasse det allmennpedagogiske tilbudet etter barnas behov for ekstra støtte i kortere eller lengre perioder. Barnehagen skal legge tilrette for foreldresamarbeidet og ha god dialog med foreldrene, foreldresamarbeidet skal skje på individnivå og gruppenivå.

For at barnet skal få et inkluderende og likeverdig tilbud i hverdagen er det viktig at barnehagen tidlig støtter det enkelte barn både sosialt, pedagogisk og fysisk. Tilretteleggingen skal vurderes underveis og justeres i forhold til det enkelte barns behov og utvikling.

Personalet skal møte det enkelte barn som et helt menneske. Vi skal tilrettelegge for at alle barn uansett funksjonsnivå skal få et trygt og godt utbytte av barnehagetiden og de overganger som er nødvendige. Videre tilrettelegges det for lek og vennskap, språkstimulering, et godt foreldresamarbeid og sosial utvikling. I hverdagen bruker vi ulike hjelpemidler for å oppnå ulike mål eks tematavler, temakort og dagtavler. Vi bruker mye sang, rim og regler med bevegelser og ulike konkreter – dette gir det enkelte barn forutsigbarhet og gode rutiner. Gode holdninger og handlinger er viktige verdier. Uavhengig av funksjonsnivå har hver enkelt barn sin egen verdi her i Sandslimarka.

Vi legger tilrette for barn som trenger ekstra støtte og veiledning for kortere eller lengre perioder. Ved behov søker vi eksterne instanser, og alltid i samarbeid med foreldre. Dette kan være fra PPT (logoped, spesialpedagog, musikkpedagog, fysioterapeut), syns og audiopedagogisk senter eller hjelpemiddelsentralen m.f. Underveis i prosessen har vi alltid tett dialog med foreldre og tilbyr samtaler underveis.  I noen tilfeller har personalet behov for veiledning i forhold til barnets utvikling eller utfordringer. Veiledningen gis av ulike instanser nevnt ovenfor.

Når eksterne instanser er tilknyttet barnet har man ansvarsgruppemøter. Det betyr at foreldre, pedagogisk leder, daglig leder og eksterne instanser deltar på møtene. Her oppsummerer vi barnets hverdag og veien videre. Det gir også rom for veiledning til både personalet og foreldre, vi jobber sammen slik at barnet får best mulig hverdag og utvikling i forhold til sine behov.

 

 

 

Kunst, kultur og kreativitet, er et fast, årlig satsingsområde i barnehagen.

Barnehagens arbeid med kunst, kultur og kreativitet skal bidra til at barna utvikler sin kulturelle identitet, skaperglede og evne til å uttrykke seg gjennom ulike estetiske uttrykk. Dette innebærer at barna får erfaringer med blant annet visuell kunst, musikk, litteratur, dans og drama som del av en helhetlig pedagogisk praksis.

I tråd med Rammeplan for barnehagen skal personalet legge til rette for at barn får tilgang til varierte kunst- og kulturuttrykk og gis rom for utforskning og meningsskaping gjennom skapende prosesser. Fagområdet skal bidra til at barna får bruke sin fantasi og kreativitet, samt utvikle ferdigheter og forståelse for kunst og kultur i et mangfoldig samfunn.

Sandslimarka Kanvas Barnehage skal være et sted der barn møter kunst og kultur både som publikummere og som utøvere. Personalet skal støtte og anerkjenne barns egne uttrykksformer og initiativ, og samtidig introdusere dem for ulike teknikker, materialer og estetiske uttrykk. Arbeidet med kunst, kultur og kreativitet skal integreres i barnehagens daglige praksis. Det estetiske miljøet skal inspirere til undring og utforskning.

Rammeplanen vektlegger at barns erfaringer med kunst og kultur skal fremme felles opplevelser og gi muligheter for utforsking av ulike kulturelle uttrykk. Dette innebærer at estetiske aktiviteter ikke bare skal forstås som individuelle prosjekter, men som en del av barnefellesskapet.

Gjennom temaperioder og i prosjekter involverer vi alle barn og ansatte i skapende og utforskende prosesser. Ansvarsområde, sikrer kontinuitet og videreutvikling innen dette feltet, slik at satsingen forankres i hele barnehagens praksis.

Kanvas’ didaktiske modell

Kanvas’ didaktiske modell tar opp to viktige sider ved det pedagogiske arbeidet i barnehagen – det å planlegge for læring, samtidig som barns medvirkning har innflytelse på innhold og metoder. Den didaktiske modellen bidrar til et systematisk og reflektert pedagogisk tilbud i barnehagen i tråd med Kanvas’ pedagogiske plattform og mål for læringsarbeidet.

I Kanvas handler didaktikk om den læring, verdiformidling og sosialisering som skjer i barnehagen i henhold til det pedagogiske mandatet vi har gjennom Lov om barnehager og Rammeplanen. Didaktikk handler både om de planlagte læringsaktivitetene og om hvem de ansatte skal være i møte med barn, kolleger og foreldre. Det handler om å jobbe med medvirkning, lek, omsorg og toleranse, slik at barnehagen bidrar til å utvikle demokratiske borgere.

Psykososialt barnehagemiljø

«Møter jeg et barn, så møter jeg et menneske»
Anne-Cath Vestly

I Kanvas skal vi bidra til at alle barn som går i barnehagen, får en god barndom preget av trivsel, vennskap og lek. Det er voksnes ansvar at alle barn får mulighet til å være sammen med jevnaldrende og utvikle vennskapsrelasjoner. I Kanvas-barnehagene undersøker vi årlig, systematisk barns trivsel. Lek er den viktigste arenaen for etablering av vennskap. I Kanvas skal vi fremme et inkluderende miljø der alle barna og voksne kan delta i lek og erfare glede i lek. Vi skal veilede barna hvis leken medfører uheldige samspill, og vi skal bidra til at alle kommer inn i leken. Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet. I Kanvas skal vi styrke barnets selvfølelse. Det gjør vi blant annet gjennom å være bevisste på hvordan vi anerkjenner og roser barn.  Barnehagen skal bidra til at alle barn føler seg sett og anerkjent for den de er, og synliggjøre den enkeltes plass og verdi i fellesskapet. Samtidig er det forpliktende å være en del av et fellesskap. Et godt psykososialt miljø innebærer at barn gradvis forstår at alle er forskjellige og at i et fungerende fellesskap må man ta vare på hverandre, ta hensyn og inngå kompromisser. 

Kapittel VIII Psykososialt barnehagemiljø 

§ 41.Nulltoleranse og forebyggende arbeid: Barnehagen skal ikke godta krenkelser som for eksempel utestenging, mobbing, vold, diskriminering og trakassering. I dette kapittelet finner vi bestemmelser som skal sikre at alle barn har et godt og trygt psykososialt barnehagemiljø. Barnehagen skal arbeide kontinuerlig for å fremme helsen, trivselen, leken og læringen til barna.  

§ 42. Aktivitetsplikten 
Formålet med aktivitetsplikten er å bidra til at alle barnehagebarn opplever at barnehagen er et sted der det er trygt og godt å være, og et miljø der de opplever tilhørighet, mestring og trivsel.  Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken. Aktivitetsplikten består av fire delplikter:  

  • Følg med  

  • Meld fra  

  • Undersøk  

  • Sett inn tiltak  

Alle som arbeider i barnehagen, skal følge med på hvordan barna i barnehagen har det. Ved mistanke om eller kjennskap til at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, skal barnehagen snarest undersøke saken. En enkeltstående hendelse vil ikke nødvendigvis utløse aktivitetsplikten. 

Om mobbing og krenkelser 

Mobbing i barnehagen kan skje på flere ulike måter. Det kan være handlinger fra andre barn eller voksne som gjør at barnet ikke føler at det hører til eller er en del av fellesskapet. Det kan være at barn gjentatte ganger opplever at det ikke får være med på leken eller samtalen, at ingen vil holde barnet i hånden eller sitte ved siden av barnet. Konflikter er en naturlig del av den sosiale utviklingen som skjer i barnehagen og det er viktig å skille mellom enkelthendelser, naturlige konflikter og krenkelser av barn. I Kanvas har vi valgt at de to følgende definisjonene skal støtte barnehageansatte i å gjøre disse vurderingene. 
 

  1. Mobbing og krenkelser er handlinger fra barn/voksne som hindrer opplevelsen av å høre til, å være en betydningsfull deltaker i fellesskapet og muligheten til medvirkning. (Ingrid Lund et al., 2015; I. Lund & Helgeland, 2020). 

  1.  Mobbing og krenkelser er gjentatt negativ adferd (for eksempel aggresjon, nedsettende bemerkninger, utestengelse, avvisning) fra en eller flere barn/voksne rettet mot et barn. Det er adferd som barnet har vanskelig for å forsvare seg mot (Helgesen, 2014; Roland, 2014). 

Dersom du som forelder har mistanke eller kjennskap til at ditt barn ikke har det trygt og godt i barnehagen, så ta kontakt med pedagogisk leder på avdelingen. Dersom du opplever at dette ikke fører til bedring, så ta kontakt med daglig leder i barnehagen. Dersom du opplever at barnehagen ikke følger opp sin aktivitetsplikt kan du ta kontakt med barnehagefaglig rådgiver i Kanvas, Pia Katarina Halvorsen

Mangfold og likeverd

I Kanvas-barnehagene skal vi synliggjøre, verdsette og fremme mangfold og gjensidig respekt, uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn. Barna skal få oppleve at det finnes mange måter å tenke, handle og leve på. Barnehagen skal vise hvordan alle kan lære av hverandre og fremme barnas nysgjerrighet og undring over likheter og forskjeller. Mangfold skal brukes som en verdi og ressurs i det pedagogiske arbeidet.

Psykososialt barnehagemiljø – Fokusområde 2025/26

I Sandslimarka Kanvas-barnehage har vi valgt psykososialt barnehagemiljø som et sentralt satsingsområde dette barnehageåret. Vi ønsker å sikre at alle barn får en trygg, inkluderende og meningsfull barndom preget av trivsel, vennskap og lek.

Et godt psykososialt miljø skapes gjennom trygge relasjoner, tydelig voksenrolle og et inkluderende lekemiljø. Vi legger stor vekt på at alle barn skal oppleve tilhørighet og bli anerkjent for den de er. Vi jobber systematisk for å forebygge mobbing og krenkelser, og alle ansatte har aktivitetsplikt i tråd med barnehageloven kapittel VIII.

Vårt arbeid kjennetegnes av:

  • Tilknytning og relasjonsbygging: Vi jobber aktivt med å styrke barnets selvfølelse og trygghet gjennom gode relasjoner med voksne og barn.
  • Inkluderende lekemiljø: Lek er barnets viktigste arena for vennskap. Vi tilrettelegger for varierte lekeformer, både ute og inne, og hjelper barna med å utvikle sin lekekompetanse.
  • Mangfold og likeverd: Vi verdsetter mangfold og jobber for at barna skal lære å respektere hverandre, uavhengig av kjønn, funksjonsevne, kulturell bakgrunn, språk, religion og livssyn. Mer om dette; i eget avsnitt under * Mangfold, inkludering og likeverd
  • Forebygging av mobbing: Vi har nulltoleranse for mobbing, utestenging, vold og diskriminering. Voksne tar ansvar for å gripe inn, veilede og skape trygge rammer for lek og samspill. For å sikre at alle barna blir sett, hørt og møtt bruker personalet et relasjonsbarometer to ganger i året.
  • Aktive og engasjerte voksne: De ansatte skal være til stede, ta initiativ til lek og bidra til et fellesskap der alle barn får delta og føle seg verdifulle.
  • Barns medvirkning: er en grunnleggende rettighet, jf. barnehageloven § 3. Hos oss betyr det at barna skal bli hørt og få påvirke egen hverdag. De skal få uttrykke seg, bli tatt på alvor og oppleve at deres stemme teller. Dette er også forankret i Rammeplanen kapittel 1.5, hvor barns rett til medvirkning løftes frem som et bærende prinsipp.

 

Aktivitetsplikten

Alle ansatte har plikt til å:

  1. Følge med på hvordan barna har det.
  2. Melde fra ved bekymring.
  3. Undersøke saken raskt.
  4. Sette inn tiltak ved behov.

Hver høst har vi en gjennomgang med personalet på våre rutiner for melding og oppfølging. Dersom vi blir kjent med at et barn ikke opplever et trygt og godt miljø, iverksetter vi nødvendige tiltak, og det utarbeides en aktivitetsplan.

Sosial kompetanse – nøkkelen til trivsel i barnehagen

Sosial kompetanse handler om barnets evne til å samhandle positivt med andre og bygge gode relasjoner. I barnehagen er dette en viktig del av hverdagen, og vi jobber aktivt for å støtte barnas sosiale utvikling gjennom lek, daglig samspill og støtte fra trygge voksne.

Vi legger stor vekt på fellesskap, vennskap og følelsen av å høre til i gruppa. Målet er at hvert barn skal oppleve at de er en verdifull del av barnegruppen.

Vi jobber spesielt med å utvikle disse sosiale ferdighetene:

  • Å vise empati og forstå andres perspektiv
  • Å samarbeide og dele med andre
  • Å ta ansvar for egne handlinger
  • Å håndtere følelser og regulere egen atferd
  • Å løse konflikter på en positiv måte
  • Å uttrykke egne behov og ønsker på en hensynsfull måte

Gjennom strukturert arbeid og tilstedeværende voksne, gir vi barna støtte og veiledning i deres sosiale utvikling. Vårt mål er å skape et inkluderende og trygt miljø der alle barn opplever vennskap, mestring og tilhørighet.

 

Samarbeid med foreldre

Foreldresamarbeidet er en viktig del av arbeidet med barnas psykososiale miljø. Vi ønsker et nært og åpent samarbeid for å sikre at alle barn blir sett og fulgt opp på en god måte. Dersom foreldre har bekymringer, oppfordres de til å ta kontakt med pedagogisk leder eller daglig leder.

Vi har gode rutiner for HMS og kartlegging, og vi utarbeider handlingsplaner ved behov for å sikre at alle barn trives og utvikler seg i et trygt miljø.

 

Mangfold, inkludering og likeverd

I Sandslimarka Kanvasbarnehage har vi gjennom årets ulike temaperioder fokus på å synliggjøre det store mangfoldet vi som barnehage representerer!

Barnehageåret starter med tilknytnings- og relasjonsbyggende temaer. Enkeltbarnet, familien, barn og voksne på gruppen og «vi i barnehagen». Det handler om å verdsette og fremme tilhørighet, vennskap og kjennskap til hverandre. Psykososialt relasjonsarbeid er vår røde tråd gjennom virksomheten året rundt.

Fra januar – og utover vinteren/våren utvides tema om kulturmangfold. Barna møtes mer på tvers av gruppene (alderstilpasset) og vi skaper felles arenaer der vi deler kulturelle innslag, vekselvis opptreden/vise/forteller/ være publikum – treffpunkter for å gledes sammen! Temaperioden kan være å gjøre fiktive reiser og oppsøke ny lærdom. Vi fremmer nysgjerrighet i møte med nye kulturer og vi undrer oss sammen med barna i deres spørsmål.

I juni løfter vi frem verdier som mangfold, respekt og fellesskap – og ikke minst stolthet over hvem vi er. Som en del av dette har vi valgt å bruke regnbueflagget som et symbol på at alle mennesker er like mye verdt, og at alle skal få være seg selv og føle seg trygge hos oss.

Vi ønsker å vise barna at det er fint at vi er forskjellige, og at det å være en god venn handler om å vise omtanke, respekt og inkludering – uansett hvem noen er eller hvordan de lever livet sitt. Når vi viser regnbueflagget, sier vi: "Her er det trygt å være akkurat den du er!"

Dette er en påminnelse om at vi alle har rett til å være stolte av oss selv – og at vi sammen skaper et trygt og varmt miljø for både barn og voksne. Regnbueflagget symboliserer vår arbeid for mangfold og inkludering – og er sentralt i forberedelsene til den årlige sommerfesten

Barnehagens fokusområder

Med utgangspunkt i Kanvas’ strategi utvikler barnehagen egne fokusområder. Det kommende barnehageåret er barnehagens fokusområder:

FOKUSOMRÅDER 2025 / 2026

Psykososialt barnehagemiljø og Inkluderende språkmiljø er våre 2 fokusområder dette barnehageåret.

Disse 2 områdene er begge egne ansvarsområder i barnehagen vår. * Les mer om våre ansvarsområder under Kanvas' pedagogiske delmål. At det pedagogiske arbeidet er organisert i ansvarsområder, sikrer kontinuitet på alle områder og at vi kobler dette tett opp til foreldresamarbeidet.

 

Psykososialt barnehagemiljø

– er et gjennomgående og årvisst satsingsområde i Sandslimarka Kanvas-barnehage

Et godt psykososialt miljø skapes gjennom trygge relasjoner, tydelig voksenrolle og et inkluderende lekemiljø. Vi legger stor vekt på at alle barn skal oppleve tilhørighet og bli anerkjent for den de er. * Mer om dette finner du i kap. om Psykososialt barnehagemiljø

 

 

Inkluderende språkmiljø

Et inkluderende og rikt språkmiljø – hele dagen, hver dag

Fra høsten 2025 skal barnehagen delta i et 2 årig Rekomp prosjekt* (les mer nederst, om Rekomp) – der vi har valgt fokusområde: «Inkluderende språkmiljø».

Derfor har vi, naturlig nok dette barnehageåret et særlig fokus på å skape et inkluderende og rikt språkmiljø for alle barn. Språkutvikling skjer ikke bare i planlagte aktiviteter – den skjer hele dagen, i alle situasjoner. Derfor ønsker vi å løfte frem, prioritere og forsterke de naturlige arenaene i barnehagehverdagen som viktige for språklæring!

Måltidene, er et godt eksempel. Rundt bordet oppstår det naturlige samtaler, felles opplevelser og mange gode anledninger til å lytte, stille spørsmål og dele tanker. I dette trygge og sosiale fellesskapet legges det et viktig grunnlag for både språklig utvikling og relasjonsbygging.

Vi vil også belyse satsingen i barnas lekemiljø, med særlig oppmerksomhet på rollelek, fortellerglede og aktiv bruk av språk i hverdagen. Gjennom lek og samspill får barna utforske og utvikle både språkforståelse og ordforråd – på egne premisser og i sitt eget tempo.

Vi ønsker å stimulere barnas nysgjerrighet for språk, og gir dem rike muligheter til å snakke, lytte, leke med ord og uttrykk, og møte ulike språkformer og dialekter. Rim, regler, sanger og fortellinger – både gamle og nye – er viktige verktøy i dette arbeidet.

Som en del av satsingen er vi også en "Syngende barnehage!", Alle barnehager kan bli Syngende barnehage! – Musikk fra livets begynnelse hvor sang og musikk er en naturlig og gledelig del av hverdagen. Dette styrker både fellesskapet og barnas språklige trygghet.

Gjennom vår satsing, ønsker vi å sikre at alle barn får et språkstimulerende miljø som er inkluderende, mangfoldig og utviklende – hvor hvert barn blir sett, hørt og får mulighet til å uttrykke seg.

 

*Rekomp – Regional ordning for kompetanseutvikling i barnehage og skole er en nasjonal satsing fra Utdanningsdirektoratet som skal bidra til varig og kollektiv profesjonsutvikling i barnehager og skoler. Målet er å styrke det profesjonelle læringsfellesskapet gjennom samarbeid mellom barnehager/skoler, barnehage-/skoleeiere og universitet/høgskole.

Gjennom Rekomp får vi mulighet til å utvikle praksis i tråd med lokale behov, med støtte fra fagmiljøer som HVL. Prosjektet vårt, "Inkluderende språkmiljø", 2025-2027 vil dermed kunne bidra til økt bevissthet og kompetanse rundt språk, inkludering og fellesskap i barnehagen.

Rammeplanens fagområder

Barnas lek danner et viktig grunnlag for arbeidet med fagområdene. Barnehagen skal se fagområdene i sammenheng og alle fagområdene skal være en gjennomgående del av barnehagens innhold. Alle barna skal kunne oppleve progresjon i barnehagens innhold, og barnehagen skal legge til rette for at barn i alle aldersgrupper får varierte leke-, aktivitets- og læringsmuligheter. Personalet skal utvide og bygge videre på barnas interesser og gi barna varierte erfaringer og opplevelser. Barnehagen skal legge til rette for progresjon gjennom valg av pedagogisk innhold, arbeidsmåter, leker, materialer og utforming av fysisk miljø. Barn skal få utfordringer tilpasset sine erfaringer, interesser, kunnskaper og ferdigheter. 

Kommunikasjon, språk og tekst

Gjennom arbeid med fagområdet skal barnehagen bidra til at barna får utforske og utvikle sin språkforståelse, språkkompetanse og et mangfold av kommunikasjonsformer. I barnehagen skal barna møte ulike språk, språkformer og dialekter gjennom rim, regler, sanger, litteratur og tekster fra samtid og fortid. Barnehagen skal bidra til at barn leker med språk, symboler og tekst og stimulere til språklig nysgjerrighet, bevissthet og utvikling. 

Kropp, bevegelse, mat og helse

Barnehagen skal legge til rette for at alle barn kan oppleve bevegelsesglede, matglede og matkultur, mentalt og sosialt velvære og fysisk og psykisk helse. Barna skal inkluderes i aktiviteter der de kan få være i bevegelse, lek og sosial samhandling og oppleve motivasjon og mestring ut fra egne forutsetninger. Barnehagen skal bidra til at barna blir kjent med kroppen sin og utvikler bevissthet om egne og andres grenser. 

Kunst, kultur og kreativitet

I barnehagen skal barna få estetiske erfaringer med kunst og kultur i ulike former og organisert på måter som gir barna anledning til utforsking, fordypning og progresjon. Barna skal støttes i å være aktive og skape egne kunstneriske og kulturelle uttrykk. Barnehagen skal legge til rette for samhørighet og kreativitet ved å bidra til at barna får være sammen om å oppleve og skape kunstneriske og kulturelle uttrykk. 

Etikk, religion og filosofi

Barnehagen skal la barna få kjennskap til fortellinger, tradisjoner, verdier og høytider i ulike religioner og livssyn og erfaringer med at kulturelle uttrykk har egenverdi. Barnehagen skal skape interesse for samfunnets mangfold og forståelse for andre menneskers livsverden og levesett. Gjennom å samtale om og undre seg over eksistensielle, etiske og filosofiske spørsmål skal barn få anledning til selv å formulere spørsmål, lytte til andre, reflektere og finne svar. Slik skal barnehagen bidra til å legge grunnlag for kritisk tenkning og dømmekraft. 

Nærmiljø og samfunn

Barnehagen skal bidra til kunnskap om og erfaring med lokale tradisjoner, samfunnsinstitusjoner og yrker slik at barna kan oppleve tilhørighet til nærmiljøet. Kulturelt mangfold, ulike levevis og ulike familieformer er en del av fagområdet. Gjennom lek og varierte aktiviteter skal barna få erfaring med å lytte, forhandle og diskutere og få begynnende kjennskap til menneskerettighetene. 

Fagområdet skal omfatte kjennskap til samisk språk, kultur og tradisjon og kjennskap til nasjonale minoriteter.  

Natur, miljø og teknologi

Barnehagen skal bidra til at barna blir glade i naturen og får erfaringer med naturen som fremmer evnen til å orientere seg og oppholde seg i naturen til ulike årstider. 

Barnehagen skal legge til rette for at barna kan få et mangfold av naturopplevelser og få oppleve naturen som arena for lek og læring. Barnehagen skal legge til rette for at barna kan forbli nysgjerrige på naturvitenskapelige fenomener, oppleve tilhørighet til naturen og gjøre erfaringer med bruk av teknologi og redskaper. 

 

 

Antall, rom og form

Fagområdet handler om å oppdage, utforske og skape strukturer og hjelper barna til å forstå sammenhenger i naturen, samfunnet og universet. Barnehagen skal synliggjøre sammenhenger og legge til rette for at barna kan utforske og oppdage matematikk i dagligliv, i teknologi, natur, kunst og kultur og ved selv å være kreative og skapende. Arbeid med fagområdet skal stimulere barnas undring, nysgjerrighet og motivasjon for problemløsing. 

 

 

 

Barnehagen som lærende organisasjon

Barnehagen skal være en lærende organisasjon, og det pedagogiske arbeidet skal være begrunnet i barnehageloven og rammeplanen. Planlegging av det pedagogiske arbeidet sikrer både forankring i lovverket, samt at arbeidet er systematisk og langsiktig. Planlegging skal også bidra til kontinuitet og progresjon. Barnehagen vurderer jevnlig sitt pedagogiske arbeid. Vurderingsarbeidet skal bygge på refleksjoner som hele personalgruppen er involvert i. Felles refleksjoner over det pedagogiske arbeidet kan gi personalet et utgangspunkt for videre planlegging og gjennomføring. Det kan også bidra til en åpen diskusjon om barnehagens formål, innhold og oppgaver. Faglige og etiske problemstillinger skal inngå i vurderingsarbeidet. På denne måten kan personalet lære av egen praksis og bidra til å utvikle barnehagen som pedagogisk virksomhet. Dokumentasjon handler om å synliggjøre og vurdere pedagogiske prosesser som foregår i barnehagen. I Kanvas-barnehagene har vi ulike møtearenaer for å jobbe med planlegging, dokumentasjon og vurdering, samt en rekke metodiske verktøy som for eksempel didaktisk modell og Kanvas’ modell for lærende organisasjon.  

Film om barnehagen som lærende organisasjon

I Sandslimarka bruker vi ulike observasjons- og kartleggingsverktøy, praksisfortellinger og bilder som utgangspunkt for refleksjon og drøfting over egen praksis. Daglige situasjoner (eks. kvalitet rundt måltidet eller garderobesituasjon) kan være tema vi velger å reflektere over i personalgruppen, og se ut fra Didaktisk modell og Mål for læringsarbeidet. Ved å "gå i dybden" også på dagligdagse aktiviteter – kan vi belyse og forbedre vår praksis. Vi har jevnlige refleksjonstema i personalteamene, som fremmer god praksisdeling og felles forståelse for det pedagogiske arbeidet gjennom året.

EBBA: Vi bruker det digitale analyse-observasjonsverktøyet EBBA (En Bedre Barnehage for Alle) for systematisk utviklingsarbeid, og sikre kvalitetsutvikling i barnehagen.2 av pedagogene har dette som ansvarsområde og gjennomfører årlige observasjoner på alle våre avdelinger.På denne måten kan vi vurdere kvaliteten på barnas vilkår for omsorg, lek, læring og danning. EBBA analyserer observasjonene og gjennom felles kritisk refleksjon over egen praksis, kan vi gi barna et enda bedre tilbud. Vil du lese mer om EBBA?; EBBA – Analyseverktøy for barnehagekvalitet

Vi bruker f.eks foto/film som dokumentasjonsform. Vi vektlegger at også barna får se seg selv og hverandre i gøye aktiviteter de har hatt, eller som andre har deltatt på. Dette gir grunnlag for å reflektere sammen med barna. Hver høst og vår (i forkant av foreldresamtalene) gjennomføres barnesamtaler med de største barna. Barnas innspill og tanker har stor betydning for det som videre skal planlegges.

Barnehagen som lærende organisasjon Fra høsten 2025 starter vi i et 2 årig Rekomp-prosjekt, med tema "Inkluderende språkmiljø". Mer informajosn finner du under Barnehagens fokusområder. Dettte prosjektet er et stort felles prosjekt der alle ansatte deltar, og vi utvikler vårt pedagogiske arbeid på området, i et samarbeid med HVL – Les mer; Tilskuddsordning for lokal kompetanseutvikling i barnehage og grunnopplæring | udir.no 

Vurderingsområder 2025-26: Som grunnlag for vurdering dette barnehageåret, velger vi ut to tema innenfor fokusområde "Inkluderende språkmiljø" –  God relasjonskvalitet for alle, også med blikk for foreldresamarbeidet.   

Vurderingsområde høsten 2025: "Vi legger stor vekt på måltidet som en viktig arena for språkutvikling og relasjonsbygging. Gjennom samtaler rundt bordet styrker vi barnas språkferdigheter og sosiale bånd. Vi har et godt samarbeid med foreldrene for å støtte og videreutvikle dette arbeidet."

Vurderingsområde våren 2026: Vi inspirerer og utveksler kulturmangfoldet som foreldrene, barna og personalet representerer, og gjør barnehagen til en åpen og inkluderende arena.

De årlige bruker- og medarbeiderundersøkelsene inngår også som en del av vårt vurderingsarbeid

Samarbeid med barnas hjem

Kanvas-barnehagenes samarbeid med foreldre bygger på innsikt om hvilken rolle hjemmet og barnehagen hver især spiller i barnets liv. Samarbeidet tar utgangspunkt i en grunnleggende respekt for foreldres kompetanse som foreldre, og den rett og det ansvar de har for å oppdra sine barn på den måten som er riktig i forhold til deres tradisjoner, normer og vurderinger.

Trygg tilknytning og barns emosjonelle utvikling danner grunnlaget for hvordan barnehagen jobber med barns tilvenning til barnehagelivet, både for første gang og i nye grupper i barnehagen. 

Tilvenning
For de fleste barn er det en stor overgang å begynne i barnehagen. Målet for oss i Kanvas er at barnet ikke skal oppleve barnehagestarten som et brudd, men at barnet skal oppleve at det finnes en sammenheng mellom hjem og barnehage. Like fullt er det en løsrivelsesprosess for både barn og foresatte. Les mer om hvordan vi jobber med tilvenning i Kanvas-barnehagene

For å sikre samarbeid med barnas hjem og foreldrenes medvirkning på barnehagens samlede virksomhet, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. Foreldrerådet består av alle foreldre/foresatte. Samarbeidsutvalget består av foreldre/foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ.

I barnehagen medvirker foreldrene gjennom:

  • startssamtale i tilvenningsperioden
  • overgangssamtale hvis barn bytter gruppe eller avdeling
  • foreldresamtaler, tilbys to ganger i året
  • foreldreråd
  • samarbeidsutvalget (SU)
  • foreldremøter
  • årlig brukerundersøkelse
  • daglig dialog
  • foreldrearrangementer 

Den daglige foreldrekontakten er viktig!

Den daglige kontakten mellom foreldre og personalet veldig viktig. Et godt samarbeid er avhengig av at både personalet og foreldre viser åpenhet og samarbeidsvilje. Vi setter alltid pris på om foreldrene tar seg tid til å være litt i barnehagen om morgenen eller ettermiddagen.  Alle foreldre kan når som helst når de føler behov for det, be om en samtale. Barnehagen tar også initiativ til samtaler ved behov. Telefonen kan være grei å bruke hvis det er noe en ønsker å ta opp uten at barnet er til stede.

Informasjonsportalen My Kid.

I tillegg til den daglige kontakten når barn bringes og hentes i barnehagen, bruker barnehagen kommunikasjonsportalen MyKid.no for å kommunisere med foreldre og foresatte. Du logger deg inn med ditt mobilnummer, og legger selv inn kontaktinformasjon. My Kid blir gjort tilgjengelig for foreldre ved barnehagestart.

Foreldresamtaler

Vi tilbyr foreldresamtaler to ganger i året, høst og vår og ellers når som helst ved behov. Alle nye foreldre har en startsamtale med barnehagelærer i tilvenningstiden.

Foreldremøter

Vi gjennomfører et felles foreldremøte om høsten

I tillegg har vi tre ulike foreldremøter hver vår; et for de nye foreldrene (mai/juni før de begynner), et foreldremøte for de barna som skal over på storebarns-siden (mai/juni), og et felles møte for førskolebarnas foreldre (mai/juni) med plan for det kommende årets førskolebarn/ "Ørner"                                           

Foreldrefora FAU og SU

  • Samarbeidsutvalget – SU.  Foreldre og ansattes representanter velges hver høst. Det holdes minst 4 møter i løpet av barnehageåret. SU skal bl.a vedta barnehagens årsplan og fastsette planleggingsdager.

  • Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU). Representanter velges av foreldrerådet.

 

Tradisjonsarrangementer gjennom året – der foreldre inviteres

Hver høst i september, inviterer hver Storgruppe til det første foreldrearrangement – en ettermiddagssamling for barn/foreldre/personell på Storgruppen. Vi kaller tradisjonsarrangementet "Høstsuppe". Hovedtema på høsten er fellesskap og tilhørighet. Barna, foreldrene og personalet i vår barnehage består av mange ulike kulturer, som naturlig nok inkluderer mange ulike matforbehold, og noen typer allergier. "Høstsuppen" består av høstens gode grønnsaker, med ingredisenser til et fellesmåltid som alle kan spise (uten kjøtt/pølser).

Lucia 13.desember, ( i år arr. dette fredag 12.12) er et årlig felles ute-arrangement som foreldrene inviteres til. De eldste barna går luciatog og det serveres lussekatter (barnas bakst!)

I juni er det Sommerfest, felles for alle barna/foreldre/ personell – det største tradisjonsarrangementet i året! – En utendørs feststund, under mottoet: Mangfold, Inkludering og Likeverd, med opptreden/sang/grillmat. Sommerfesten inkluderer også et eget "sidearrangement" med avskjedsmarkering for "Ørnene"

 

Samarbeid og sammenheng mellom barnehage og skole

Barnehagen skal i samarbeid med foreldre og skolen legge til rette for at barna kan få en trygg og god overgang fra barnehage til skole og skolefritidsordning. I Kanvas ønsker vi at de eldste barna skal glede seg til å begynne på skolen og at de skal oppleve at det er en sammenheng mellom barnehagen og skolen. Det siste året i barnehagen skal oppleves som meningsfylt, spennende og ekstraordinært.

Vi har som mål at barna skal møte skolen med nysgjerrighet og tro på egne evner.

Leken skal stå sentralt også i barna sitt siste år i barnehagen, fordi vi vet at barn først og fremst lærer gjennom lek. Barna skal få både tid og rom til å leke og utvikle vennskap. Lek og vennskap er grunnleggende for barns trivsel, noe som igjen påvirker læringsevnen. Samtidig som leken er spontan og egenmotivert så handler leken i aller høyeste grad om å lære og mestre noe som har stor betydning for barna, både her og nå, og resten av livet. Leken gir barna allsidig læring, den gir barna en forståelse av seg selv og andre og den gir rom for utforskning og utfoldelse.

I Kanvas-barnehagene mener vi at barna er de beste bærerne av sammenhenger. Derfor skal barna være med å utforme både det siste året i barnehagen og bidra til å skape egen mening i overgangen til skolen. Dette gjør vi blant annet gjennom at barna skal være aktive deltakere i utforming av mål og metoder, samt samtaler med barna.

For at barna skal oppleve sammenheng i overgangen mellom barnehage og skole er samarbeid med foresatte viktig. Et av våre mål er at vi gjennom dialog, forventningsavklaring og et nært samarbeid med foreldrene til de eldste barna skaper en felles forståelse av det siste året i barnehagen og overgangen til skolen. Informasjonsdeling er et viktig ledd i å sikre en best mulig overgang. Opplysninger om enkeltbarn blir aldri delt uten samtykke fra foreldrene.

I Kanvas forplikter vi oss til å delta på ulike typer samarbeidsmøter og andre initiativ som har som mål å støtte opp om overgangen til skole.

Vi skal ta initiativ til et samarbeid med skolene om grenseobjekter, dersom det ikke allerede eksisterer. Grenseobjekter er noe barna kan stifte bekjentskap med i barnehagen og senere møte i skolen. Dette kan f.eks. et spill, en lek, en bok eller en arbeidsmetode. Dette skal bidra til å skape en sammenheng for barna i overgangen, samtidig som det gir barna noen felles erfaringer når nye relasjoner skal etableres.

ØRNENE 2025/2026

Vi har et eget ansvarsområde som sikrer et godt pedagogisk arbeid og plan for overgangen fra barnehage til skole. I Sandslimarka Kanvas-barnehage kaller vi skolestarterne for Ørner. Det er utarbeidet en egen plan for Ørnene med aktiviteter de har sammen. Dette deler vi med foreldrene i eget informasjonsmøte om våren, før sisteåret i barnehagen skal begynne. 

Overordnet mål for Ørnene: Barna skal få en trygg og god overgang, og glede seg til å begynne på skolen.

Dette barnehageåret har vi 20 barn som skal begynne på skolen høsten 2026 . Fra ca september har Ørnene 2 egne aktivitetsdager i uken, sammen, fordelt med fast personell, i Utegruppe / Ørnegruppe.

Utegruppe/Ørnegruppe Hver mandag og tirsdag, fra ca uke 26 (september) er ørnene samlet i egen gruppe m/ fast personell.  (1 pedagog, 1 fagarbeider og 1 assistent + ekstra ressurser)  Utegruppen jobber med barnehagens temaperioder særskilt tilpasset utelivsaktiviteter. På langdager ute har de mat med seg, ellers er de tilbake i barnehagen til middag. Mandager og tirsdager, bruker de forskerrommet "Eureka" som base.

På turene etableres det kjente steder for lek og naturstudier i skogen. Utegruppens faste base utendørs er "Kråkeslottet", et fint skogholt i nærheten av Equinor. Ørnene bruker også forskerrommet «Eureka!» flittig. Her skal forskerutstyr prøves og utforskes med, vi eksperimenter, og gjør for- og etterarbeid fra turene. 

Hovedfokuset for Utegruppen er tid og rom for å leke, styrke sin selvstendighet og sosiale kompetanse.

Ørnegruppen: bruker mye tid til å reflektere sammen! Det vil foregå aktiviteter hvor sosial kompetanse fremmes, og barna tilegner seg kunnskap gjennom lek og relasjoner! Her kan det underveis i året være flere av ped.lederne som kommer inn og har aktiviteter sammen med Ørnene.

Siden Ute-/Ørnegruppen dette året har noe ekstra personalressurser, kan det tilrettelegges for at noe av fellestiden brukes til paralelle/vekslende aktiviteter! Mer om dette kommer detaljeres underveis i året – i samarbeid med foreldrene.

Vi tar opp temaer som for eksempel vennskap, holdninger og verdier, kropp og grenser. Dette gjør vi hovedsakelig gjennom lek, men også høytlesning, reflekterende samtaler, spill, sang, rim & regler, ulike ellinger, vitser og gåter. Her får Ørnene øvd seg i å lytte til hverandre, sette ord på egne tanker, meninger og følelser – og de får erfaring med å ta ordet i gruppen og gi & ta imot fellesbeskjeder.

Barna skal være delaktige i planlegging og evaluering og skal medvirke i å utarbeide mål og velge arbeidsmetode. 

Gjennom barnehageåret vil vi ta for oss det metodiske opplegget «snakk med barn». Det tar for seg forebygging av vold og overgrep og at vi skal lære barna å sette grense for sin egen kropp. Vi kommer til å vise de noen filmsnutter fra NRK som heter «Kroppen min eier jeg» Her kommer til å snakke om hva gode og vonde hemmeligheter er og lovlige og ulovlige berøringer. 

 

Kor Arti’

Ørne-gjengen har også sitt eget kor, og kommer til å bruke fellesdagene til også å synge sammen – De  bringer inn gøye koropptredener underveis i året – til glede for både de yngre barna, seg selv, foreldre og personell 🙂 Det synges og øves på nye sanger, til hovedmålet: å oppleve fellesskap gjennom sangglede! 

 

 

Vi legger til rette for at "Ørnene" skal få god trening i:

  • Å være i et lekefyllt fellesskap med jevnaldrende, – få utfordringer og gjøre seg erfaringer som styrker selvfølelsen.
  • Begrepstrening – Lære gjennom "å gjøre"; undersøke, eksperimentere og samarbeide, i tett samarbeid med de voksne
  • Å delta i allsidige utendørsaktiviteter, og bruke nærområdet utenfor barnehagen til lekende læring!
  • Å kunne stå for egne meninger, men også ha respekt for andres.
  • Å bli selvstendig i av- og påkledning, og klare seg selv på toalettet.
  • Å se nytten av og oppleve gleden ved å medvirke i planlegging og gjennomføring.

 

Sandslimarka Kanvas-barnehage har barn fra mange ulike skolekretser og derfor ikke tilknyttet én bestemt nærmiljø skole. I tilfeller det er behov for det, blir det likevel gjennomført overgangssamtaler mellom barnehage og skole. Med foreldres tillatelse, kan TRAS-skjema ("TRAS – Observasjon av språk i daglig samspill".) følge barnet over i skolen, for å gi skolen nyttig informasjon om barnets utvikling. I enkelte tilfeller deltar vi i informasjonsmøter som skolene inviterer til, dette gjøres i samarbeid med foreldrene.