Pia Friis holder sin nye bok "Barns seksuelle leker".
Pia Friis, fagkonsulent i stiftelsen Kanvas, har lansert boken "Barns seksuelle leker". (Illustrasjonsfoto: Silje Wiken Sandgrind)

Ny bok: Barns seksuelle leker

Unik bok om barns seksualitet

I en årrekke har Pia Friis, fagkonsulent i barnehagestiftelsen Kanvas, reist rundt og holdt foredrag om barns seksualitet. Samtidig har hun hatt en drøm om å en dag skrive en barnebok om samme tema – fordi ingen andre har skrevet den boken. I samarbeid med Cappelen Damm har denne boken nå blitt en realitet, men ikke som en ren barnebok. Den består av både en illustrert barnebok og en fagdel med informasjon og samtalespørsmål. – Boken gir både barn og voksne kunnskap om barns seksuelle følelser, og bidrar til at ansatte i barnehagen kan reflektere over hvordan de skal måte denne leken i barnehagen, sier Friis.

Les mer om boken «Barns seksuelle leker» her.

Barn skal vite at seksuelle følelser er naturlig

Pia Friis er opptatt av at barns seksuelle leker skal bli møtt med åpenhet og dialog, slik at seksualitet ikke blir til noe skamfullt og tabubelagt, men noe vi kan prate om. – La barn få være nysgjerrige på sin egen og andres kropp, la dem leke doktorleker og undersøke hverandre hvis de ønsker det. Snakk med dem om at det er helt i orden, så lenge de selv vil være med på leken. Barn skal vite at seksuelle følelser er helt naturlig, men de skal også lære å sette grenser for seg selv og egen kropp, og å respektere andres. Hvis vi er åpne om dette temaet er det også lettere for barn å kunne fortelle dersom noe ikke oppleves som greit, forteller Friis. – Skam og tabu er en overgripers beste venn, legger hun til.

Les mer om Pia Friis i intervju med barnehage.no.

Anmeldelser

Bokens hovedmålgruppe er barn og ansatte i barnehagen, og barnehagelærerstudenter, men den egner seg også godt for foreldre.

– En nødvendig og viktig bok for barn, ansatte i barnehager og foreldre. Boken bidrar til gode samtaler og forståelse både hos barn og voksne om det å utforske egen kropp og leke ulike leker. I mor- og farleker og doktorleker øves barn i å sette grenser og å kjenne på lyst og kontroll. Margrete Wiede Aasland, pedagog og spesialist i sexologisk rådgivning.

– En viktig og god bok om et litt vanskelig tema. Vekslingen mellom fortelling, informasjon og refleksjonsspørsmål gjør boken brukervennlig og praksisnær. Boken kan anbefales til både barnehagelærerstudenter, barnehagelærere og andre som jobber med barn.  Cecilie Ottersland Myhre, universitetslektor ved OsloMet – Storbyuniversitetet.