Vil du vite mer?

LITTERATUR OG NETTRESSURSER

Barnebøker 

I selve verktøyet, under hver alderskategori, finner du liste med anbefalinger av bøker man kan lese for barn. 

Kombinasjonsbøker (barnebøker med fagtekst for personalet)  

«Filiokus Blåmann-Klåmann» av Marit Hoem Kvam. En barnebok om overgrep mellom to dyr. Det lille dyret Filiokus føler skam og skyld fordi han går tilbake til overgriperen Blåmann som lokker med kaker og smiger. Filiokus kjenner på de blandede følelsene for Blåmann som både er snill og ekkel. Filiokus tør ikke fortelle det til mamma fordi han synes han selv er skyld i situasjonen og mamma ser ut til å like Blåmann. Det løser seg til slutt og Filiokus forteller om overgrepet til mamma og han får hjelp. Blåmann får også hjelp. 

Det er det fagtekst til hvert kapittel slik at personalet får kunnskap og trygghet om hva de kan snakke med barna om. 

«Jeg er meg, min meg» av Margete Wiede Aasland og Eli Rygg. Dette er en barnebok som man kan lese høyt for barna. Boka har også forslag til aktiviteter og leker man kan gjøre med barna, i tillegg har den en informerende tekst til den voksne. 

Barns seksuelle leker av Pia Friis. Boken består av en barnebok og en fagdel. Barneboka er illustrert, og teksten er ment for høytlesning. Det er forslag til samtalespørsmål med barna i denne delen. 

Hele meg, om kropp og grenser i barnehagen, en veileder og et samlingsmateriell for barn 4-6 år av Hilde Landro, Kine Bergsvik og Janette Hatløy 

Lilly blir kjent med kroppen av Hilde Landro, Kine Bergsvik og Janette Hatløy  

 

Fagbøker  

Barna og seksualiteten, Margrethe Wiede Aasland  

Utforskende barnesamtaler, Harald Dean 

«Si det til noen», Margrethe Wiede Aasland 

 

Nettressurser  

Veileder om seksuell atferd hos barn 

Kroppen min eier jeg, NRK Super 

Verdispill